Birtok

Birtok

A CSALÁDI BIRTOKRÓL

„Jó bort akarok készíteni és tisztességeset. Olyat, amiben benne lakik a lélek…” (Maurer Oszkár)

A borkészítés folyamatában a hangsúlyt a lehető legjobb alapanyag megtermesztésére helyezzük, feljavított biotermesztés alkalmazásával. Az ültetvényeken az egyensúly állapot megteremtésére törekszünk, az őshonos élővilág lehető legteljesebb  jelenlétéhez szükséges feltételek biztosításával. A természetesség a borkészítés során szintén alapelv számunkra. A borok  az elmúlt 6-7 évezred során a mostanára  kialakult eljárásával készülnek, és a szerves fejlődés pályáján ma elhelyezett tudásanyagot alkalmazzuk a pincészetünkben, folyamatos kísérletezéssel párosítva, a világpusztító és emberi lelket mérgező eszközök és adalékanyagok mellőzésével. Héjon erjesztés, hosszú seprőntartás, élesztőhártya alatti érlelés, palackozás seprővel és a legtöbbször nulla hozzáadott kén. Szívből, átgondoltan.

CSALÁDI TRADICIÓ

“A szőlő mindenhez közelebb vitt engem, ami számomra fontos volt. A bor engem hazavezetett.” Pincészetünk borásza Maurer Oszkár gyümölcsészetet és szőlészetet tanult, de csak a háborús időszak elmúlásával kezdett el komolyabban foglalkozni a szakmával, 1994-el kezdődően. Családja négy generáció óta foglalkozik bortermeléssel. Maurer Dominika, Oszkár és Irénke elsőszülött lánya szőlészet-borászat szakon végzett, aki már szintén a borászatban dolgozik, az ötödik generációt képviselve.

”Az érzelmek és a józan gondolkodás örök párviadala nem mindig oltja ki egymást, van az úgy is, hogy mindkettő ugyan azt akarja, csak egy kicsit másképp. Így lettem én borász. A szívem ész az eszem is akarta. Szárnyalva, álmokat kergetve, és közben szilárd meggyőződésben , hogy jó úton járok.” (Maurer Oszkár)

ÜLTETVÉNYEINK

A történelmi szerémi borvidéken, a Tarcal-hegyen (Fruška Gora), valamint a Szabadka-Horgosi (Dél-Alföld) borvidéken termesztünk szőlők, összesen 16ha területen. Szerémi borvidék rövid története: Bizonyítottan  2300 éve , hogy a Tarcal-hegyen szőlőművelés folyik, a kelta szkordiszkusz törzset követően a rómaiak folytatták a hivatást. Két virágkora is volt a borvidéknek és számos felemelkedési időszaka. A rómaiak idején császári borvidék volt, 10 római császár Szerémségből származott, sőtt még egy papa is! A császárok közül a szerémi és a pannóniai borkultúra talán Marcus Aurelius Probusnak köszönhet legtöbbet. A nagy népvándorlások idején a görög-bizánci papok még jelen vannak a Mons Almuson (a Tarcal-hegy latin neve) és szőlőt művelnek, a IV. századtól  megjelennek hunok és később hozzájuk hasonlóan az avarok is szőlőt művelnek a Szerémségben. A hunokat és az avarokat a magyarok követik. A középkorban éli meg a második virágkorát Szerémség, mint királyi borvidék. A Magyar királysághoz tartozás 1000 esztendejét 180 év török megszállás árnyékolja be, hatalmas károkat okozva a szőlő és borkúltúrának, leépülést és pusztulást hozva az akkorra már a világ három leghíresebb borvidéke közé tartozó Szerémségnek. Ma egy lassú ébredés tapasztalható, és ennek részeként egyre több elhivatott borász igyekszik a tőle telhető legjobb bort elkészíteni.

Maurer-Szerémség

A szerémi borvidéken 9ha területen művelünk szőlőt, a törtnelmi Krisztus, Remete és Kárász dűlőkben, Karlóca város szőlőhegyein.  A Tarcal védelmet biztosít az északról érkező hűvösebb áramlatokkal szemben, a Dunára néző lejtői pedig  szubmediterrán jellegűek, évenként több mint 200 napot süt a nap, a napsütéses órák száma pedig közel 2300/év. A sziget-hegységünk 80km hosszú, kelet-nyugat fekvésben, 539m magas. A hegyképző kőzet hozzávetőlegesen 500 millió éves csillámpala, majd 5 millió évvel ezelőtt vulkanikus tevékenységek sorozatával, Pannon-tengeri és egyéb eredetű üledékes kőzetekkel és talajokkal alakult ki az a páratlan geológiai összetettség ami a szerémi borok kiegyensúlyozott savszerkezetét és kellemes ásványosságát eredményezi. A fő fajtáink a szerémi zöld, furmint, bakator, mézes fehér és a tömjénes (tamjanika), míg vörösben a kadarkára összpontosítunk és a kékfrankosra. Belőlük készülő boraink: Karom, Orion, Tamjanika, Kadarka rock&roll, Kadarka Gravitation, Rebel, Jumbo.

Szabadkai borvidék

Szabadkától 12 km-re délkeletre, Hajdújáráson (1.3ha), Királyhalmon (1.9ha), és a noszai dombon (3.8ha) találhatók az alföldi szőlőink, összesen 7ha. Az idős ültetvényeink is itt találhatók: Fodor olaszrizling (53 éves), kövidinka (97 éves), kadarka (110 éves), bakator és szerémi zöld (113 éves), és végül az 1880-ban telepített kadarka ültetvényünk a maga 142 éves életkorával. A talajfelszínt nagyjából fél méter lepelhomok borítja, alatta pedig magas mésztartalmú, agyagos lösz található, néhol terméskövekkel tarkítva. Itt a fő fajtáink a következők: bakator, kövidinka, szerémi zöld, olaszrizling, pirosmagyarka, kadarka és kékfrankos. A fiatal telepítések borai a Crazy Lud házasításokban kapnak mehatározó szerepet, míg az öregtőkék termései önnállóan kerülnek palackba.


Maurer

Elérhetőségek

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 8:00-16:00
Szombat - Vasárnap: Zárva
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..