Vinarija

Vinarija

„Želim da napravim dobro i kvalitetno vino... Vino koje ima dušu...“ – Oskar Maurer

Za nas je prirodnost osnovni princip u proizvodnji vina i najveći akcenat je na uzgajanju vinograda. Organska poljoprivreda je naša osnova, i trudimo se da u vinogradu stvorimo skladne uslove kako bi autohtone sorte pokazale pun potencijal. Vina pravimo primenom postupaka organske proizvodnje, bez korišćenja aditiva i hemijskih sredstava koja uništavaju svet i truju dušu čoveka. 

U vinariji i podrumu stalno eksperimentišemo i puštamo grožđe, najvažniji sastojak, da pokaže svoj karakter. Fermentisanje kljuka, odležavanje vina na talogu, flaširanje sa talogom i najčešće bez dodavanja sumpora. Od srca i promišljeno./p>

PORODIČNA TRADICIJA

 “Grožđe me je približilo svemu što mi je važno. Vino me je dovelo kući.”  (Oskar)

Proizvodnja vina u porodici Maurer je tradicija. Četiri generacije unazad bavile su se vinarstvom. Oskar, vinar naše vinarije studirao je Voćarstvo i vinogradarstvo. Sticajem okolnosti, vinom kreće da se bavi tek 1994. godine. Danas, Dominika Maurer, ćerka Oskara i Irene, radi u vinariji. Krenula je očevim stopama. Završila je Vinogradarstvo i vinarstvo i peta je generacija porordice Maurer koja se bavi ovim poslom.

„Večiti sukob između emocija i racionalnog razmišljanja ne mora uvek da poništi ideju. Dešava se da srce i um žele isto, samo na drugačiji način. Tako sam postao vinar. Moj um je želeo to, kao i moje srce. Leteo sam i jurio snove uz čvrsto uverenje da je to moj pravi put.“ (Oskar Maurer)

VINOGRADI VINARIJE MAURER

Naši vinogradi se nalaze na dve lokacije – na području Srema na Fruškoj Gori i u Subotičkom vinskom rejonu,  na peskovitom terenu subotičko – horgoške peščare.

Istorija Sremskog vinarskog područja

Postoje brojni dokazi koji govore da se na obroncima Fruške Gore stanovništvo bavilo vinogradarstvom pre 2.300 godina. U vreme Rimskog carstva, ovaj rejon je doživeo svoj procvat. Za to je zaslužan rimski car Marko Aurelijus Prob, koji je ponovo posadio grožđe na Mons Almusu (Fruškoj Gori).
Tokom velikih seoba, grčko – vizantijski sveštenici su bili prisutni u Mons Almusu i obrađivali su useve grožđa, kako se vino dosta koristilo u hrišćanskim obredima. U IV veku se pojavljuju Huni, a slično njima Avari su kasnije nastavili tradiciju bavljenja vinogradarstvom u Sremu.

Nakon Huna i Avara, pod vladavinom Mađarske monarhije vinogradarstvo je takođe bila primarna delatnost. Nekada je Srem bio jedan od tri najpoznatija vinogradarska područja sveta. 

Dolazak Turaka i duge okupacije odnosi sav trud oko vinograda i nanosi im veliku štetu. Donosi propast i razor vinskom Sremu.

U današnje vreme, na ovom području se primećuje sporo buđenje vinogradarstva i vinarstva, pojavljuje se sve više posvećenih vinara koji se trude da naprave najbolje vino ovog područja.

 
Vinogradi u Sremskom vinskom području

Fruška Gora sa visinom od 539 metara nadmorske visine formira planinski lanac dugačak 80 km, koji se prostire od istoka ka zapadu. Naši vinogradi u Sremu prostiru se na 9 ha površine, u blizini Sremskih Karlovaca na potesima Kristuševina, Remetica i Karaša. Fruška Gora im pruža zaštitu od vetrova koji pristižu sa severa, a s druge strane, kako su padine okrenute ka Dunavu, imaju submediteranske karakteristike sa više od 200 sunčanih dana godišnje, što je približno 2.300 sunčanih sati.

Složene geološke aktivnosti koje su se dešavale na ovom području u prošlosti formirale su specifičnu Sremsku geološku podlogu. Liskun – stene koje formiraju padinu (stare preko 500 miliona godina), zajedno sa serijama vulkanskih erupcija od pre pet miliona godina, sedimentnim stenama i zemljištem koje potiče iz Panonskog mora, čine ovo zemljište toliko posebnim, a sremsko vino sa uravnoteženom kiselinskom strukturom i prijatnom mineralnošću.

Glavne bele sorte grožđa koje gajimo u ovim vinogradima su sremska zelenika, furmint, bakator, medenac beli i tamjanika, a od crnih sorti tu su kadarka i frankovka.

Vina koja se prave su: Karom, Orion, Tamjanika, Kadarka Rock & Roll, Kadarka Gravitation, Rebel, Jumbo.

Vinogradi u Subotičkom vinskom području

U Velikoj Ravnici na severu Bačke, na 12 km jugoistočno od Subotice, nalazi se 7 ha naših vinograda na tri potesa - u Hajdukovu (1.3 ha), u Bačkim Vinogradima (1.9 ha) i na brdu Nosa (3.8 ha).

Površina ovih vinograda je prekrivena peskom koji ide do pola metra dubine, a ispod peska nalazi se glinoviti les sa krečom ponegde prošaran prirodnim kamenom.

Ovde se nalaze naši stari vinogradi: fodor italijanski rizling (53 godine), kevedinka (97 godina), bakator i sremska zelenika (113 godina), i na kraju dva vinograda kadarke, jedan star 110 godina, a drugi sađen davne 1880. godine, star čak 142 godine.

Pored navedenih sorti, u vinogradima se nalaze još i bele sorte grožđa grašac (italijanski rizling) i slankamenka, a od crnih sorti tu je i frankovka.

Berbe sa starih čokota se flaširaju kao posebne etikete, a vina pravljena od plodova mladih vinograda imaju ključnu ulogu u kupažama vina „Crazy Lud“ (bela i crvena kupaža).


Maurer

Kontakt podaci

Radno vreme

Ponedeljak - Petak: 8:00-16:00
Subota - Nedelja: Zatvoreno
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.