A családi birtokról

„Jó bort akarok készíteni és tisztességeset. Olyat, amiben benne lakik a lélek…” (Maurer Oszkár)

A borkészítés folyamatában a legnehezebb és legnagyobb hangsúly a tökéletes alapanyag megtermelésére szánjuk biotermesztés álltal. Az ültetvényeken az egyensúlyi állapot megteremtésére törekszünk, melyben a növények, természetesebb kapcsolatot tudnak kialakítani a környezetükkel.

A természetesség a borkészítés során alapelv számunkra. A borok a legősibb és természetesebb tehnikákkal készülnek pincészetünkben, folyamatos kísérletezéssel párosítva. Héjon erjesztés, hosszú seprőntartás, élesztőhártya alatti érlelés, palackozás seprővel és nulla hozzáadott kén. Minden egyes tényezőnél a bor előállítása során a legjobb választásra törekszünk  a termesztés és feldolgozás során, ami mosolyt csal a bor imádók arcára.

Családi tradíció

“A szőlő mindenhez közelebb vitt engem, ami számomra fontos volt. A bor engem hazavezetett.”

Pincészetünk borásza Maurer Oszkár gyümölcsészetet és szőlészetet tanult, de csak a frontok elvonulása után kezdett el komolyabban foglalkozni a szakmával. Családja négy generáció óta foglalkozik bortermeléssel.

”Az érzelmek és a józan gondolkodás örök párviadala nem mindig oltja ki egymást, van az úgy is, hogy mindkettő ugyan azt akarja, csak egy kicsit másképp. Így lettem én borász. A szívem ész az eszem is akarta. Szárnyalva, álmokat kergetve, és közben szilárd meggyőződésben , hogy jó úton járok.”

(Maurer Oszkár)

Ültetvényeink

A történelmi magyar királyi borvidéken, a Tarcal-hegyen (Fruška Gora), valamint a Szabadka-Horgosi (Dél-Alföld) borvidéken a szőlők java része 90 m és 270 m tengerszint feletti magasságon helyezkedik el. A Tarcal védelmet biztosít az északról érkező hűvösebb levegővel szemben, déli lejtői pedig mediterrán, szubmediterrán jellegűek, melyek egy páratlan együttállást biztosítanak a szőlőtermesztéshez, mely által a bor komplexebb, izgalmasabb  lesz és egyedi, különleges jelleget biztosít neki! A szerémi borvidék 55.000 tőkét művelünk hagyományos bakművelésben, valamint, a biotermesztés szabályai szerint termesztjük a szőlőt.

Borászatunk ismérvei  az őshonos szőlőfajták, mint a Furmint, Szerémi zöld, Kövidinka, Bakator, Mézes fehér és az Olaszrizling. A 15 hektárnyi szőlőterületünk kiemelkedő ülteténye és egyben védjegye a világ legrégebbinek ismert, 1880-ban telepített Kadarka ültetvénye.