Blog

Délvidéki borász a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének az elnöke

Délvidéki borász a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének az elnöke

A Kárpát-medence magyar borászainak az összefogásával szombaton Budapesten alapították meg ünnepélyesen a Külhoni Magyar Borászok Egyesületét. A kezdeményezés által a jelenlegi Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta területeken tevékenykedő gazdák számára nyílik lehetőség a szőlő- és borkultúra hatékonyabb fejlesztésére, valamint az évszázados hagyományok felelevenítésére. Az alapítók között vannak erdélyi, kárpátaljai, délvidéki, érmelléki, lendvai borászok is. A Külhoni Magyar Borászok Egyesületének elnökévé Maurer Oszkár hajdújárási borászt választották.

– E borvidéknek nagyon komoly magyar szőlészeti és borászati hagyományai vannak. A Magyar Királyság idején Európa első számú borvidéke volt e térség. Ezért nagy szakmai kihívást láttam abban, hogy őshonos szőlőfajtákat telepítsek vissza a hajdani királyi dűlőkbe.

A 12 alapító tag között van Dujmovics László temerini borász is.

Maurer Oszkár, az egyesület elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, az összefogás főbb céljai között szerepel a szakmai kapcsolattartás és támogatói szándék kialakítása.

– Terveink között szerepelnek szakmai képzések szervezése a határon túli külhoni magyar borászok számára, illetve az olyan őshonos szőlőfajták felkutatása és újjáélesztése, amelyek hajdan sikeressé tették a borvidékeinket. Célunk a környező országok magyar vállalkozóinak a megsegítése, a magyar kormánnyal együttműködve – mondta Maurer Oszkár.

Az egyesület egyik jelentős lépéseként szombaton Budafokon aláírták a II. Kárpát-medencei borszerződést, amelynek egyik legfontosabb pontja a borvidékek fejlesztését célzó Schams Ferenc nevével fémjelzett terv.


Maurer

Elérhetőségek

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 8:00-16:00
Szombat - Vasárnap: Zárva
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..